SanatateStil de viată

Sfaturi pentru un somn odihnitor ce poți sa faci

Un somn bun si odihnitor este esențial pentru sănătatea fizică și mentală. Atunci când dormim suficient, ne simțim mai energici, mai concentrați și mai fericiți. Cu toate acestea, mulți oameni se luptă să obțină un somn de calitate.

Un adult are nevoie de aproximativ 7-8 ore de somn pe zi. Insa odată cu vârsta și alți factori sunt cruciali în determinarea duratei optime de somn.

Ex: In timpul sarcinii, în perioade de boală și atunci când se realizeze performanțe sportive, numărul de ore de somn crește. Calitatea somnului este, de asemenea, extrem de importantă în determinarea duratei optime a somnului.

Sfaturi care vă pot ajuta să aveți un somn odihnitor

1. Creați o rutină de somn și respectați-o.

A merge la culcare și a te trezi la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend, vă va ajuta să vă reglați ritmul circadian și să vă pregătiți corpul pentru somn.

2. Creați un mediu de dormit confortabil.

Asigurați-vă că camera dvs. este întunecată, liniștită și răcoroasă. De asemenea, este important să aveți un pat confortabil și lenjerii de pat curate. Pe cat posibil eliminați aparatele electrice sau opriți-le.

3. Evitați cofeina și alcoolul înainte de culcare.

Cofeina și alcoolul pot perturba somnul, făcându-vă mai greu să adormiți și să dormiți profund.

4. Faceți exerciții fizice în mod regulat, dar nu prea târziu în ziua respectivă.

Exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului, dar este important să le faceți cu cel puțin câteva ore înainte de culcare, astfel încât să aveți timp să vă relaxați înainte de a merge la culcare. Sportul are multe beneficii si afectează si calitatea somnului. Persoanele sedentare sunt mai predispuse la insomnii decât cele ce au activitate limitata.

5. Găsiți modalități de a vă relaxa înainte de culcare.

Acest lucru ar putea include citirea unei cărți, ascultarea de muzică relaxantă sau practicarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga.

6. Nu mâncați sau nu beți prea mult înainte de culcare.

O masă grea sau o băutură cu cofeină sau alcool vă poate perturba somnul. Ideal ultima masa trebuie servita cu cel puțin 3 ore. Preferabil masa sa fie nu foarte copiase de evitat dulciurile si fructele si in special ciocolata.

7. Încercați să dormiți în timpul zilei.

Dacă vă simțiți obosit în timpul zilei, o scurtă oră de somn poate ajuta la îmbunătățirea stării de alertă și a performanței. Cu toate acestea, evitați să dormiți prea mult în timpul zilei, deoarece acest lucru vă poate face mai dificil să adormiți noaptea.

8. Mergeți la culcare și treziți-vă la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend.

Acest lucru vă va ajuta să vă reglați ritmul circadian și să vă pregătiți corpul pentru somn. Creează un program bun de somn de care sa te tii constant

9. Dacă aveți probleme de somn, discutați cu medicul dumneavoastră.

Există o serie de afecțiuni medicale care pot provoca insomnie, cum ar fi apneea în somn sau depresia. Insa sunt si alte boli care pot influenta calitatea somnului precum diabetul, bolile digestive.

10. Includeți in dieta produse care favorizează somnul

Este cunoscut faptul ca mușețelul , salata sau laptele favorizează un somn mai bun. Încercați sa includeți aceste alimente sau consumați o cana de ceai care sa va ajute sa dormiți mai bine.

Atenție : includeți doar produse la care nu sunteți alergați si le tolerați. Medicul d-voastră sau un consultat de nutriție va poate ajuta.

Urmând aceste sfaturi, puteți îmbunătăți calitatea somnului și vă puteți simți mai bine în timpul zilei. Puteți sa începeți sa va înțelegi corpul si necesitățile. Rutina si ambiția este cheia succesului.

Articole relevante

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker